s

Bluesgate
HOME | INTERVIEWS | WORKBENCH | ARCHIVES | PIGNOSE LINKS | INFO
Interview Wolf

TRACK RECORD | Wolf Mail - The Wolf is at our door

English version of article (pdf file) download here - Tekst: Jan Blaauw

Na ‘Above the influence’ verschijnt er opnieuw een studio album van de Canadese gitarist Wolf Mail, getiteld ‘The Wolf is at our door’. Hoewel er nog een live album tussendoor uitkwam (Live in Norway - Oseana Auditorium 2015) en een album met de Australische zangeres Milena Barett (Lazy Bone 2018), is dit album na alle Covid-19 ellende er een die met hard werken tot stand is gekomen.

Nieuw album

Gewend aan jaarlijks touren betekende alle lock downs een einde aan het reizen over de wereld. Na het doen van de was uit de toerkoffer, alle tijd voor reflectie en het zoeken naar nieuwe manieren om toch fulltime met muziek bezig te zijn. Wolf haalde zijn papieren om professioneel gitaar- en muziekles te kunnen geven en om staatsexamens te kunnen afnemen. Ondertussen schrijvend aan een nieuw album. De songs op ‘The Wolf is at our door’ zijn de afgelopen maanden uitgewerkt tot volwaardige opnames. Overigens is dit stuk geen recensie van het album, maar het ontstaan van één van de tracks is op zich een bijzonder verhaal.

Roman Grinev

Eind september 2015 toerde Wolf met de Franse drummer Niko Sarran en de uit Moskou afkomstige bassist Roman Grinev door Europa. Via Zuid-Frankrijk naar Lausanne (Zwitserland), door naar Nederland en Duitsland. Het was voor Roman Grinev zijn eerste tournee buiten Rusland. De bassist, met roots in de Roma cultuur, was in Moskou en contreien zeker geen onbekende. De gretige muzikant vrat zo’n beetje alle muziekstijlen die op zijn pad kwamen. Funk, Jazz, Fusion, Rock, Blues, Soul. Roman legde daar de noten onder die samen met slagwerk de solide basis vormden van de muziek die werd gespeeld.

Basgitaar hoog gedragen, leek Roman wel te verdwijnen achter het instrument. Maar droeg als muzikant, door zijn energie, altijd bij aan de dynamiek op het podium. Onmisbaar, zeker als je met slechts drie muzikanten het podium deelt. Zijn mimiek, expressie, lichaamstaal. Hij kronkelde zich door de muziek heen. Oogcontact met Niko Sarran, meegaan in de energie van Wolf Mail. Hoedje op en Roman was er klaar voor.


Wolf Mail

Vier jaar eerder, tijdens het touren in Moskou 2011, ontvangt Wolf Mail een uitnodiging om mee te jammen met High School, een plaatselijke band. Aangekomen bij een ‘underground’ club genaamd Tunnel Point staat hij uiteindelijk op het podium met, naar later bleek, Roman Grinev. Wolf over die ontmoeting: ‘Op een enkele cover na stonden we de hele jam eigenlijk te improviseren. Na het optreden raakte ik met Roman in gesprek en was diep onder de indruk door zijn vermogen om te anticiperen op geïmproviseerde intro’s die hij meteen omzette naar grooves waar de band op voort kon bouwen. Hij leek iedere stap te kunnen doorgronden, nog voordat ie werd gespeeld. En deed dat volledig vanuit zijn gevoel. Voor mij dé reden om hem later uit te nodigen om met mij op tournee te gaan.’

Fockin' Cool

Die tour kwam er enkele jaren later. In 2015 vloog Roman Grinev over van Moskou naar Frankrijk, samen met zijn oude Fender basgitaar. Een instrument waarmee hij totaal was vergroeid. Zijn houding van ‘I am fockin' cool’ kon niet verhullen dat hij toch met verbazing door Europa toerde en in landen kwam waar hij nog nooit was geweest. Om na een gig in Duitsland te belanden in de River Studio in Alkmaar, Nederland.

Rein Wijnja, eigenaar van de River Studio, en zijn vrouw Frederique Bakker hadden Wolf Mail een jaar eerder al ontmoet en hun studio en huis spontaan aangeboden als repetitieruimte en verblijfplaats. Dit uiterst gastvrije echtpaar bood Wolf aan om deze tour hun stek weer als uitvalsbasis te gebruiken. Samen met Niko Sarran en Roman Grinev trok Wolf voor een aantal dagen in de woning en konden ze genieten van de, zoals het Wolf het omschreef, relaxte sfeer die er heerst in deze provinciestad in Noord-Holland.


Wolf Mail

Terug uit Duitsland, na een optreden in de ‘Herzog Ernst’ in Celle, trok de band in de nacht van 2 op 3 oktober 2015 de River Studio in om te jammen. In gezelschap van Jan Blaauw en technicus Frank van Yperen werden er, onder de naam ‘Black Dogs’, twee songs opgenomen. ‘Made me a beggar’, een song die een jaar eerder werd geschreven door Wolf Mail (muziek) en Jan Blaauw (tekst) tijdens een tour door Scandinavië in Noorwegen en ‘Change in the air’, die die avond in de studio ontstond. Een song die uiteindelijk zou belanden op het nieuwe album ’The Wolf is at our door’ van Wolf Mail onder de titel ‘Don’t fall down’. Beide songs zijn direct live in de studio vastgelegd. Waaraan technicus én breed inzetbare muzikant Frank van Yperen in het holst van de nacht in ‘Don’t fall down’ nog een ritmische toetsenpartij toevoegt. Brommend en knorrend als een oude Hohner Clavinet is deze partij de lijm in het nummer.

'Made me a beggar' - Live opname met Roman Grinev op bas in de River Studio, Alkmaar, Nederland op 1 oktober 2015.
Eerbetoon

Maar bovenal is ‘Don’t fall down’ een postuum eerbetoon aan Roman Grinev. Enige tijd na de tour overleefde de bassist, ter nauwernood, een brute overval in Moskou. Tijdens het naar buiten komen uit een club werd hij overvallen, in elkaar geslagen en beroofd van zijn geliefde en stokoude Fender bass. Herstel verliep moeizaam maar vooral het verlies van zijn geliefde instrument was méér dan een zware klap voor deze, in de Moskou muziekscene geliefde en gewaardeerde muzikant.

Eén ding stond vast voor Wolf Mail. Als er opnieuw een tour gepland zou worden door Europa zou hij zeker weer proberen om de nodige visa’s te regelen om Roman Grinev te kunnen meenemen op tournee. Helaas werd dat plan ruw verstoord. Op 3 november 2018 kwam er een tragisch einde aan het leven van Roman. Volgens de informatie die ons bereikte werd een val uit het raam van zijn appartement in Moskou, vanaf de zeventiende etage, hem fataal. Roman Grinev werd slechts 41 jaar.


Wolf Mail

Grinfest

Vergeten is hij zeker niet. Sinds zijn overlijden wordt er door zijn vrienden ieder jaar ‘Grinfest’ georganiseerd. Een muziekfestival met talloze bands, ter nagedachtenis aan Roman, om zijn muzikale invloed en de inspiratie die hij doorgaf, levend te houden. Maar ook als fund raiser om het achtergebleven zoontje van Roman de zorg en opleiding te kunnen geven die het kind verdient nu zijn vader dat helaas niet meer kan.

Wolf Mail

Rust zacht Roman...

19x19
blackpixel
19x19
Wolf Mail
19x19
 
white line

© 2024 De Rijdende Slager - Bluesgate | All logos are used with permission of the performing musicians | Webdesign Lackthose Brothers